În domeniul auto se recrutează angajați pe bandă rulantă, dar au aceștia pregătirea necesară?

Acasa/Blog/În domeniul auto se recrutează angajați pe bandă rulantă, dar au aceștia pregătirea necesară?

În domeniul auto se recrutează angajați pe bandă rulantă, dar au aceștia pregătirea necesară?

Cererea din piața muncii este enormă pentru oameni calificați și pregătiți pentru a lucra în mod eficient în fabricile „viitorului” –  cele concepute pentru a se integra complet în conceptul Industry 4.0. Un domeniu care este fruntaș în acest capitol este cel auto.

Investițiile considerabile făcute în ultima perioadă în privința extinderii unor companii de profil, dar și prin construirea unor fabrici noi, presupun recrutarea angajaților necesari. Aceasta este deja o misiune complicată, dată fiind situația actuală din piața muncii, însă se complică cu atât mai mult când vorbim despre anumite cunoștințe necesare legate de noi tehnologii și sisteme automatizate.

Producătorul de sisteme de si­gu­ranţă auto Autoliv România, subsidiara locală a grupului suedez Autoliv, cu vânzări globale de peste 10 mld. do­lari şi cu 72.000 de angajaţi, a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 3,92 mld. lei (858,2 mil. euro), mai mult cu apro­xi­mativ 11% faţă de anul anterior, cu un pro­fit net de peste 113 mil. lei (24,7 mil. euro) şi cu un număr mediu de 9.758 de an­gajaţi, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Compania Iulius a încheiat un parteneriat cu Autoliv, lider mondial în producţia de sisteme de siguranţă auto, prin care subsidiara din România a producătorului suedez va deschide, în ansamblul mixt Palas Iaşi, un centru de inginerie. Acesta va fi situat în United Business Center (UBC), clădirile de birouri clasa A ale ansamblului Palas din centrul Iaşului.

Parteneriatul dintre cele două companii continuă la Iaşi după cel de la Timişoara, acolo unde, la începutul acestui an, echipa locală a Autoliv s-a relocat în prima dintre cele şapte clădiri de birouri prevăzute în proiectul mixt Openville, dezvoltat de IULIUS. „Venim în Iaşi pentru a le oferi inginerilor job-uri care să le exploateze potenţialul la maximum. Vrem să îi implicăm în proiecte de nivel global, de mare impact, astfel încât, aşa cum facem şi la Timişoara, să dezvoltăm aici tehnologie de cel mai înalt nivel. Vom continua la Iaşi parteneriatul pe care îl avem cu grupul IULIUS în Timişoara, acolo unde Autoliv este prezent în clădirea UBC 2. În acest context, alegerea UBC Palas Iaşi drept gazdă a birourilor noastre a fost una firească”, a declarat Ionel Fierbinţeanu, Country Manager Autoliv România.

Centrul din Palas Iaşi va deveni funcţional din a doua jumătate a lunii iunie, unde, după perioada de învăţare sprijinită de colegii din Timişoara, echipa Autoliv va dezvolta proiecte proprii, în mod autonom, acoperind local cât mai multe activităţi. Inginerii vor dezvolta cu precădere software pentru produse Active Safety de ultimă generaţie, dar şi pentru sisteme Passive Safety. În următorii doi-trei ani, Autoliv România intenţionează să se dezvolte la Iaşi și să ajungă la peste 200 de angajaţi, procesul de recrutare orientându-se, cu predilecţie, spre ingineri specializaţi în dezvoltarea şi testarea sistemelor de siguranţă auto.

IULIUS, cel mai mare dezvoltator şi operator de proiecte mixte din România, se află şi în topul investitorilor în spaţii office clasa A din ţara noastră. La nivel naţional, compania a dezvoltat brandul „United Business Center”, care include o suprafaţă totală de peste 106.000 mp în operare, în nouă clădiri, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara.

La finalul lui 2017, compania japoneză Takata Corporation, specializată în producţia de componente auto, a fost preluată de americanii de la Key Safety Systems, lider în sisteme de siguranţă, valoarea tranzacţiei fiind de 1,58 mld. dolari.

Fabricile Takata din Sibiu şi Arad, un business total de peste 3 mld. lei, preluate la finalul anului trecut de americanii de la Key Safety Systems (KSS) într-o tranzacţie la nivel global, recrutează în prezent 650 de oameni, conform calculelor ZF făcute pe baza informaţiilor existente pe site-urile AJOFM (Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă) Arad şi Sibiu. Pe piaţa locală funcţionează trei fabrici Takata, o fabrică de perne pentru airbaguri la Sibiu şi încă două unităţi la Arad, una producătoare de volane şi una de centuri de siguranţă.

Succesul unei companii de producție depinde în mare parte de nivelul de pregătire pe care îl dețin angajații săi.

Pentru a asigura pregătirea completă a angajaților din companiile de producție, programul pionier Academia Industrială propune module complete care acoperă fiecare etapă din ciclul de viață al produsului. Cursurile sunt face-to-face, interactive și susținute de specialiști cu zeci de ani de experiență dobândită în companii de profil.

Sursă directă: Ziarul Financiar